آشپزی و پخت و پز با عناب
از لحاظ طب سنتی، عناب میوه ای با خواص بی شمار و طبع معتدل رو به سرد است، که به صورت تنقلات و خشکبار در آجیل، دمنوش و چایی عنابی و یا در شربت و کیک ها و حتی در خورش ها به عنوان طعم دهنده مورد استفاده قرار میگیرد
ویژگی ظاهری عناب
عناب میوه ای کوچک و شیرین است. حالت خشک شده آن بافتی جویدنی و طعمی مشابه خرما دارد. این میوهها در حالت نرسیده، طعمی شیرین مشابه طعم سیب دارند و میتوانند به عنوان میان وعده میل شوند. عناب دارای یک هسته با دو دانه است که نباید آن را خورد. توجه داشته باشید که حالت خشک آن کالری و قند بالاتر و در عین حال کاربرد بیشتری دارد.
موارد کاربردی عناب در آشپزی
عناب در آشپزی کاربرد فراوانی دارد و در تهیه و طبخ موارد زیر از عناب استفاده میگردد:
- طبخ غذاها و خورش ها از جمله خورش عناب و بادام، خورش مرغ و عناب، خوراک سبزیجات با مرغ و عناب، خورش عناب و آلو
- سوپ و آش عناب
- دسرها و کیک های رژیمی با عناب مانند دسر خرما و عناب و کیک رژیمی ادویه و عناب
- ترشی عناب
- شربت عناب
- چای و دمنوش عناب
- سرکه عناب
- مربا، مارمالاد و عسل عناب
-
خورش مرغ و عناب پلو
خواص:
- این خورش به واسطه وجود مرغ و عناب، طبع معتدل رو به سرد دارد.
- تقویت کننده مغز و دستگاه هاضمه است.
- از مصرف آن خون خوبی تولید میشود.
مواد لازم:
- ۲-۱/۲ فنجان عناب خیسانده شده
- ۲-۱/۲ فنجان آب
- ۶۷۰ گرم گوشت مرغ (گوشت گوسفند هم قابل جایگزینی است)
- ۱عدد پیاز ریز خرد شده
- ۲ دانه سیر خرد شده
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه:
- در یک تابه کمی روغن کنجد یا زیتون بریزید و روی حرارت ملایم گذاشته تا داغ شود، پیاز و سیر را به تابه اضافه و با هم تفت دهید.
- تکه های مرغ را به پیاز اضافه، ادویه و نمک را هم اضافه و بعد از کمی تفت دادن آب روی ترکیب بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید تا بجوش آید.
- سپس حرارت را کم نموده و بگذارید به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی حرارت پخته و آماده شود. کمی که از پختن مرغ گذشت، عناب ها را هم اضافه و بگذارید تا خورش پخته و جا بیافتد.
خوراک مرغ با سبزیجات و عناب
خواص:
- به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
- می تواند علایم سرماخوردگی را کاهش دهد یا از شدت این بیماری بکاهد.
- ملین خوبی است و رافع یبوست مزاج است.
- هضم آن آسان بوده و لذیذ و مقوی است.
- دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است.
مواد لازم:
- مرغ برای هر نفر یک تکه ران یا فیله
- سیر دو حبه
- پیاز یک عدد متوسط خرد شده
- نصف پیمانه عناب شسته و خیس کرده
- هویج خرد شده یک عدد
- کرفس یک ساقه خرد شده
- فلفل سبز خرد شده
- گوجه فرنگی خرد شده
- نمک و فلفل و زردچوبه و ادویه مخلوط خورشی بنا به تمایل
- آلو بخارا یا هر نوع آلوی دیگر
طرز تهیه:
- عناب خشک را از شب قبل شسته و خیس کنید تا نرم شود.
- آلو را نیز شسته و از یکساعت قبل خیس کنید.
- مرغ را با پیاز، سبزیجات و ادویه و نمک و فلفل و عناب و کمی آب بار بگذارید تا مرغ بپزد.
- در انتهای طبخ گوجه فرنگی و فلفل سبز را اضافه کنید و کمی بعد از روی حرارت بردارید.
- با کمی سبزی مانند جعفری یا گشنیز خرد شده میتوانید دور غذا را تزیین و سر سفره ببرید.
- مزه شیرینی میوه عناب در این غذا خوشایند و همانند مزه شیرینی هویج یا به است.
آش عناب
خواص:
- بخاطر آبکی بودن رطوبت مناسب به بدن میدهد.
- در دفع رطوبات زائد موثر است.
- بخاطر وجود حبوباتی چون ماش، غذاییت نسبتاً خوبی داشته و مقوی است.
- ملین و رافع یبوست مزاج است.
- برای سرماخوردگی و بیماری های ریوی مناسب است.
- اگر ترشی واضح و مشخصی داشته باشد حرارت بدن را تعدیل نموده و غلبه خون و صفرا را از بین میبرد.
مواد لازم:
- عناب 14 عدد
- برنج 50 گرم
- ماش 10 گرم
- سبزیجات تازه یا خشک شده به مقدار لازم
- ادویه و چاشنی های ترش (مانند آبلیمو) به مقدار لازم
طرز تهیه:
- برنج و سایر حبوبات را خیس گذاشته و تا زمان پختن چند مرتبه آب آن ها را عوض کنید.
- عناب ها را به خوبی شستشو دهید سپس تمامی مواد را به همراه عناب ها درون یک قابلمه ریخته و یک لیتر آب نیز به آن اضافه نمایید.
- قابلمه را بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا محتویات آن به خوبی پخته شوند.
- زمان پخت این آش حدوداً سه ساعت است.
کیک رژیمی ادویه و عناب
مواد لازم:
- ملاس یا شیره انگور 3 ق غ
- زنجبیل تازه رنده شده یک ق غ
- عناب خیس کرده و خرد شده یک پیمانه
- نصف ق غ ادویه جات مخصوص کیک: پودر دارچین، جوزهندی، میخک، گل سرخ، هل، پودر زنجبیل
- یک پیمانه شیر
- کشمش بی دانه پلویی 3 ق غ پر
- یک عدد تخم مرغ
- پودر جوانه گندم و جو نصف پیمانه
- آرد سفید نصف پیمانه
- یک ق چ بکینگ پودر
- گردو خرد شده یک سوم پیمانه
- پسته خرد شده 5 ق غ
- نمک 1/8 ق چ
طرز تهیه:
- از دو شب قبل عناب را شسته و خیس کنید و سپس آبکش کرده و هسته آنرا گرفته و خرد کنید .
- در کاسه ای بزرگ شیره انگور و زنجبیل را مخلوط کنید و عناب خرد شده را اضافه کنید.
- سپس آردها و بکینگ پودر را باهم الک کنید و به همراه ادویه کیک وکشمش و گردو و پسته خرد شده و نمک به مخلوط شیره انگور و عناب اضافه کرده و به آرامی مخلوط کنید.
- ابتدا نصف پیمانه شیر و تخم مرغ را اضافه کرده مخلوط کنید و سپس باقی شیر را بریزید و مجددا مخلوط کنید.
- سپس قالب را با کمی کره یا روغن چرب کرده و کمی آرد و پودر جوانه گندم و جو بپاشید یا از کاغذهای مخصوص استفاده کنید.
- فر را از قبل روشن کنید تا داغ شود.
- مایه کیک را داخل قالب ریخنه و در فر داغ قرار دهید و مدت 30 الی 35 دقیقه با حرارت 180 درجه سانتیگراد بپزید.
- سپس با یک سیخ چوبی امتحان کنید اگر پخته بود نباید به سیخ چیزی بچسبد . از فر بیرون آورده و به مدت 10 دقیقه بگذارید تا خنک شود.
- سپس از داخل کاغذ بیرون آورده و مدتی نیز روی شبکه فلزی فر قرار دهید تا کاملاً خنک شود.
- این کیک فوق العاده معطر و خوشمزه و ترد است و در یخچال به مدت یکهفته قابل نگهداری است.
عسل یا مارمالاد عناب
مواد لازم:
- یک پیمانه عناب خیس خورده و هسته گرفته و خرد شده
- 1/4 پیمانه شکر سرخ
- یک پیمانه عسل
طرز تهیه:
- ابتدا عناب ها را داخل ظرفی با شکر و مقداری آب مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید تا کاملا پخته و نرم شوند.
- اجازه دهید آب جذب مواد شود و به شهد و شیره بیفتد.
- سپس با همزن کاملاً هم بزنید تا یکدست شود.
- اکنون داخل شیشه تمیز و استریل ریخته و
- روی آن عسل بریزید و خوب مخلوط کنید.
- اکنون آماده است و میتوان در وعده صیحانه آن را میل کرد.
نکته: بین عسل و شکر، تنها یک مورد آن کفایت میکند و شکر سرخ نسبت به شکر معمولی بهتر است و کسانی که طبع آنها خیلی سرد است فقط از عسل استفاده کرده و شکر را حذف کنند.