آشپزی و پخت و پز با عناب

آشپزی و پخت و پز با عناب
از لحاظ طب سنتی، عناب میوه‌ ای با خواص بی شمار و طبع معتدل رو به سرد است، که به صورت تنقلات و خشکبار در آجیل، دمنوش و چایی عنابی و یا در شربت و کیک ها و حتی در خورش ها به عنوان طعم دهنده مورد استفاده قرار می‌گیرد

ویژگی ظاهری عناب

عناب میوه ای کوچک و شیرین است. حالت خشک شده‌ آن بافتی جویدنی و طعمی مشابه خرما دارد. این میوه‌ها در حالت نرسیده، طعمی شیرین مشابه طعم سیب دارند و می‌توانند به عنوان میان وعده میل شوند. عناب دارای یک هسته با دو دانه است که نباید آن را خورد. توجه داشته باشید که حالت خشک آن کالری و قند بالاتر و در عین حال کاربرد بیش‌تری دارد.

موارد کاربردی عناب در آشپزی

عناب در آشپزی کاربرد فراوانی دارد و در تهیه و طبخ موارد زیر از عناب استفاده می‌گردد:

  • طبخ غذاها و خورش ها از جمله خورش عناب و بادام، خورش مرغ و عناب، خوراک سبزیجات با مرغ و عناب، خورش عناب و آلو
  • سوپ و آش عناب
  • دسرها و کیک های رژیمی با عناب مانند دسر خرما و عناب و کیک رژیمی ادویه و عناب
  • ترشی عناب
  • شربت عناب
  • چای و دمنوش عناب
  • سرکه‌ عناب
  • مربا، مارمالاد و عسل عناب
  • خورش مرغ و عناب پلو

    خواص:

    • این خورش به واسطه وجود مرغ و عناب، طبع معتدل رو به سرد دارد.
    • تقویت کننده مغز و دستگاه هاضمه است.
    • از مصرف آن خون خوبی تولید می‌شود.

    مواد  لازم:

    • ۲-۱/۲ فنجان عناب خیسانده شده
    • ۲-۱/۲ فنجان آب
    • ۶۷۰ گرم گوشت مرغ (گوشت گوسفند هم قابل جایگزینی است)
    •  ۱عدد پیاز ریز خرد شده
    • ۲ دانه سیر خرد شده
    •  نمک و فلفل به میزان لازم

    طرز تهیه:

    1.  در یک تابه کمی روغن کنجد یا زیتون بریزید و روی حرارت ملایم گذاشته تا داغ شود، پیاز و سیر را به تابه اضافه و با هم تفت دهید.
    2. تکه های مرغ را به پیاز اضافه، ادویه و نمک را هم اضافه و بعد از کمی تفت دادن آب روی ترکیب بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید تا بجوش آید.
    3. سپس حرارت را کم نموده و بگذارید به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی حرارت پخته و آماده شود. کمی که از پختن مرغ  گذشت، عناب ها را هم اضافه و بگذارید تا خورش پخته و جا بیافتد.

    خوراک مرغ با سبزیجات و عناب

    خواص: 

    •  به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.
    • می تواند علایم سرماخوردگی را کاهش دهد یا از شدت این بیماری بکاهد.
    • ملین خوبی است و رافع یبوست مزاج است.
    • هضم آن آسان بوده و لذیذ و مقوی است.
    • دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است.

    مواد لازم:

    • مرغ برای هر نفر یک تکه ران یا فیله
    • سیر دو حبه
    • پیاز یک عدد متوسط خرد شده
    • نصف پیمانه عناب شسته و خیس کرده
    • هویج خرد شده یک عدد
    • کرفس یک ساقه خرد شده
    • فلفل سبز خرد شده
    • گوجه فرنگی خرد شده
    • نمک و فلفل و زردچوبه و ادویه مخلوط خورشی بنا به تمایل
    • آلو بخارا یا هر نوع آلوی دیگر

    طرز تهیه:

    1.  عناب خشک را از شب قبل شسته و خیس کنید تا نرم شود.
    2. آلو را نیز شسته و از یکساعت قبل خیس کنید.
    3. مرغ را با پیاز، سبزیجات و ادویه و نمک و فلفل و عناب و کمی آب بار بگذارید تا مرغ بپزد.
    4. در انتهای طبخ گوجه فرنگی و فلفل سبز را اضافه کنید و کمی بعد از روی حرارت بردارید.
    5. با کمی سبزی مانند جعفری یا گشنیز خرد شده می‌توانید دور غذا را تزیین و سر سفره ببرید.
    6. مزه شیرینی میوه عناب در این غذا خوشایند و همانند مزه شیرینی هویج یا به است.

      آش عناب

      خواص:

      • بخاطر آبکی بودن رطوبت مناسب به بدن می‌دهد.
      •  در دفع رطوبات زائد موثر است.
      • بخاطر وجود حبوباتی چون ماش، غذاییت نسبتاً خوبی داشته و مقوی است.
      • ملین و رافع یبوست مزاج است.
      • برای سرماخوردگی و بیماری های ریوی مناسب است.
      • اگر ترشی واضح و مشخصی داشته باشد حرارت بدن را تعدیل نموده و غلبه خون و صفرا را از بین می‌برد.

      مواد لازم:

      • عناب 14 عدد
      • برنج 50 گرم
      • ماش 10 گرم
      • سبزیجات تازه یا خشک شده به مقدار لازم
      • ادویه و چاشنی های ترش (مانند آبلیمو) به مقدار لازم

      طرز تهیه:

      1. برنج و سایر حبوبات را خیس گذاشته و تا زمان پختن چند مرتبه آب آن ها را عوض کنید.
      2. عناب ها را به خوبی شستشو دهید سپس تمامی مواد را به همراه عناب ها درون یک قابلمه ریخته و یک لیتر آب نیز به آن اضافه نمایید.
      3. قابلمه را بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا محتویات آن به خوبی پخته شوند.
      4. زمان پخت این آش حدوداً سه ساعت است.

      کیک رژیمی ادویه و عناب

      مواد لازم:

      • ملاس یا شیره انگور 3 ق غ
      • زنجبیل تازه رنده شده یک ق غ
      •  عناب خیس کرده و خرد شده یک پیمانه
      • نصف ق غ ادویه جات مخصوص کیک: پودر دارچین، جوزهندی، میخک، گل سرخ، هل، پودر زنجبیل
      • یک پیمانه شیر
      • کشمش بی دانه پلویی 3 ق غ پر
      • یک عدد تخم مرغ
      • پودر جوانه گندم و جو نصف پیمانه
      • آرد سفید نصف پیمانه
      • یک ق چ بکینگ پودر
      • گردو خرد شده یک سوم پیمانه
      • پسته خرد شده 5 ق غ
      • نمک 1/8  ق چ

      طرز تهیه:

      1. از دو شب قبل عناب را شسته و خیس کنید و سپس آبکش کرده و هسته آنرا گرفته و خرد کنید .
      2. در کاسه ای بزرگ شیره انگور و زنجبیل را مخلوط کنید و عناب خرد شده را اضافه کنید.
      3. سپس آردها و بکینگ پودر را باهم الک کنید و به همراه ادویه کیک وکشمش و گردو و پسته خرد شده و نمک به مخلوط شیره انگور و عناب اضافه کرده و به آرامی مخلوط کنید.
      4. ابتدا نصف پیمانه شیر و تخم مرغ را اضافه کرده مخلوط کنید و سپس باقی شیر را بریزید و مجددا مخلوط کنید.
      5. سپس قالب را با کمی کره یا روغن چرب کرده و کمی آرد و پودر جوانه گندم و جو بپاشید یا از کاغذهای مخصوص استفاده کنید.
      6. فر را از قبل روشن کنید تا داغ شود.
      7. مایه کیک را داخل قالب ریخنه و در فر داغ قرار دهید و مدت 30 الی 35 دقیقه با حرارت 180 درجه سانتیگراد بپزید.
      8. سپس با یک سیخ چوبی امتحان کنید اگر پخته بود نباید به سیخ چیزی بچسبد . از فر بیرون آورده و به مدت 10 دقیقه بگذارید تا خنک شود.
      9. سپس از داخل کاغذ بیرون آورده و مدتی نیز روی شبکه فلزی فر قرار دهید تا کاملاً خنک شود.
      10. این کیک فوق العاده معطر و خوشمزه و ترد است و در یخچال به مدت یکهفته قابل نگهداری است.

      عسل یا مارمالاد عناب

      مواد لازم:

      • یک پیمانه عناب خیس خورده و هسته گرفته و خرد شده
      • 1/4 پیمانه شکر سرخ
      • یک پیمانه عسل

      طرز تهیه:

      1. ابتدا عناب ها را داخل ظرفی با شکر و مقداری آب مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید تا کاملا پخته و نرم شوند.
      2. اجازه دهید آب جذب مواد شود و به شهد و شیره بیفتد.
      3. سپس با همزن کاملاً هم بزنید تا یکدست شود.
      4. اکنون داخل شیشه تمیز و استریل ریخته و
      5. روی آن عسل بریزید و خوب مخلوط کنید.
      6. اکنون آماده است و می‌توان در وعده صیحانه آن را میل کرد.

      نکته: بین عسل و شکر، تنها یک مورد آن کفایت می‌کند و شکر سرخ نسبت به شکر معمولی بهتر است و کسانی که طبع آن‌ها خیلی سرد است فقط از عسل استفاده کرده و شکر را حذف کنند.

ارسال نظر
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)